BLOG

GŐZ VAGY FÜST? | KÖDÖS ÜGYEK

elfbarrendeleseu.com

jan 24, 2024

Vaper körökben az első dolog, amit megtanulunk az e-cigarettákkal kapcsolatban a következő: nem füst, hanem gőz! Bár a kettő valóban hasonlóan „néz ki”, akad közöttük néhány igen lényeges különbség. Nem véletlenül vagyunk módfelett allergiások a kettő összemosására. E-cigi/Elf Bar használóként ugyan könnyű megkülönböztetni őket egymástól, de nem mindenkinek ilyen egyértelmű a helyzet. Sokan a cigarettafüstöt és az e-cigaretta gomolygó gőzét ugyanannak a dolognak tekintik, és aggódnak a hatásai miatt. Öntsünk tiszta vizet a pohárba végre!

Mi az a füst?

Füst akkor jön létre, amikor valami ég, valamit meggyújtanak. Amit látunk és érzünk, az az ekkor keletkező, a levegővel keveredő szilárd, folyékony és gáznemű részecskék sora. A látható és orrfacsaró „passzív” füst sem tesz jót nekünk, de meg sem közelíti az analóg okozta veszélyeket. A cigaretta füstje természetesen a benne található anyagok molekuláit tartalmazza. Ráadásként pedig még körülbelül 7000 vegyi anyagot – amelyek közül legalább 70 igazoltan rákkeltő – köztük cianidot, ammóniát, szénmonoxidot és nitrogén-oxidot,erről korábban volt egy cikk ha érdekel.

Mi az a gőz?

A gőz a füsttel szemben nem égés során keletkezik, hanem egy folyadék felmelegítésének az eredménye. A folyadék légneművé alakul, így jönnek létre az e-cigarettánk fellegei. Pont úgy, mint amikor egy fazék vizet forralunk fel. A vapelés során az eliquidünket egy fűtőszál (coil) hevíti, így alakítva azt át ízes, aromás és persze belélegezhető gőzzé.Elf Bar esetén ez egy különleges mesh coil technológia.Az e-cigiből származó felhőkben azonban nem találunk kátrányt. Veszélyes vegyi anyagokat és fémeket pedig vagy semmilyen- vagy olyan kis mennyiségben mutattak ki benne, amelynek köszönhetően egyszerűen nem fejthet ki számottevő negatív hatást a szervezetünkre. De ne felejtsük el, az e-cigaretta sem egészséges, csupán egy eredményesen és gyakorlatilag kockázatmentesen alkalmazható eszköz a leszokáshoz. 

Szag vagy illat? Nem mindegy!

Az egyik legnagyobb és szívünkhöz legközelebb álló különbség füst és gőz között az ILLAT. A cigifüst sokáig érezhető, mindenbe beleivódó, áporodott szaga nem csak undorító, de jó ideig velünk is marad a ruhákon, bútorokon, falakon, sőt az arcunkon, a kezeinken.

Na és a gőzfelhőink? Félreértésre adhat okot, hogy tovább marad látható a környezetben a kifújt gőz, sűrűbbnek tűnik és lassabban is oszlik el. Ám az illata jóval tempósabban válik szinte érzékelhetetlenné és persze jóval kellemesebb az orrunknak. Ráadásul a környezetünkben lévőket sem zavarja annyira.

A látható nyomok

A cigarettafüst hatása még jóval a cigaretta eloltása után is látható, észlelhető, és ez nem csak a szervezetünket érinti! A cigaretta füstje okozza pl a jellegzetes sárga foltokat a falakon, bútorokon, függönyökön. Rájuk telepszik az analóg füstje…

Az e-liquidünkgőzének messze nincs ilyen hatása, ugyan tud lerakódásokat okozni (dl felhasználók nem árt, ha jobban figyelnek a szellőztetésre), de nem nagyon fogunk elszíneződött. foltos falakkal, öregedő textilekkel találkozni az otthonainkban. Nagy valószínűséggel lerakódások az üvegfelületeken jelentkeznek majd elsősorban, ahonnan könnyen eltávolíthatók.

A felhő ugyan hasonló, de a többi…

A cigarettafüst óriási biztonsági kockázata a passzív dohányzás. Ez az a jelenség, amikor a cigaretta füstjét egy épp nem dohányzó lélegzi be. Zárt helyiségben a dohányfüst két forrásból kerülhet a környezetünkbe: a dohányos által kilélegzett fő füstáramból és az elszívott cigaretta, szivar stb által kibocsátott, így közvetlenül a környezetbe kerülő füstből (mellékfüstáramból). Ezek természetesen a helyiség „légkörében” felhígulnak, így az ott tartózkodók dohányfüstnek való kitettsége lényegesen kisebb, és bizonyos mértékig különbözik is az aktív dohányosok esetében érzékelhető hatásoktól. De a hosszú távú passzív dohányzás (például egy dohányossal való együttélés) akár 30%-kal is növelheti a szívbetegségek, a daganatos megbetegedések (tüdőrák) és a stroke kialakulásának kockázatát (hogy csak néhányat említsünk a negatív hatások sorából).

Az e-cigaretta esetében a „passzív dohányzás” hatásait még vizsgálják, de a kutatások jelenlegi adatai alapján kijelenthető, hogy a gőzben található vegyületek elemzése alapján az e-cigi által kibocsátott felhők nem jelentenek nyilvánvaló kockázatot az emberi egészségre. Miért is lenne ez másként, hiszen a párologtatott eliquid alapvetően növényi glicerinből, propilén glikolból, aromából és amennyiben szükséges, nikotinból áll. Utóbbin kívül a felsorolásban szereplő minden összetevő tökéletesen biztonságosnak minősül hazánkban és a nagyvilágban egyaránt. 

Szóval mi a különbség a füst és a gőz között?

A fentiek alapján reméljük már egyértelmű, a kilégzéskor keletkező felhő látványától eltekintve mindenben eltérnek egymástól. Amint látható, az egészségünkre gyakorolt hatás mellett számos előnye van annak, ha a gőzölést választjuk a füstöléssel szemben. 

Select your currency
HUF Magyar forint
EUR euró
Nincs termék a kosárban!
0