BLOG

PASSZÍV DOHÁNYZÁS AVAGY A FÜST ÉS GŐZFELHŐRÖL | KÖDÖS ÜGYEK

elfbarrendeleseu.com

jan 24, 2024

Akár vapelsz, akár nem, valószínűleg találkoztál már az e-cigaretta gőzével. Még ha esetleg nem is sejtetted. Ehhez a közhiedelemmel ellentétben nem feltétlenül kellett hatalmas fellegek közé vetned magad, az is lehet, hogy csak valami finom gyümölcsös, mentolos, esetleg sütis illatfelhőbe gyalogoltál bele, tudtodon kívül.

Sokan járnak így, és sokan háborodnak fel, amikor megtudják, mi is az kellemes „szag” amit éreznek. Számukra a gőz = füst, cigaretta = e-cigaretta, vapelés = passzív dohányzás. Érthető ez az ellenérzés és a félelem. Még ha alaptalan is.

A passzív dohányzás

Hányan szóltak be eddig hogy ne használj Elf Bart/Puff bart vagy bármilyen vape terméket előttük? De ugye ez nem így van a cigarettával.

Amikor meggyújtunk egy cigarettát, szeretnénk azt hinni, hogy a papírt és a dohányt alakítjuk füstté és csak magunkat mérgezzük vele. Szép álom, de ideje felébredni! A valóság ugyanis az, hogy a belélegzett majd kifújt füst, több mint 4000 különböző vegyületet tartalmaz, amelyek között nem kell nagyítóval keresni a mérgező, igazoltan rákkeltő hatással bírókat. Az E cigaretta folyadék (Liquid) növényi glicerint tartalmaz, és olyan anyagot amit az élelmiszeriparban hasznlának. Az aromák többnyire természetesek de persze van mesterséges is , nem mintha a kedvenc Colád vagy Ice teát nem mesterséges aromából állna….

Ennek köszönhetően a cigifüst nemcsak a dohányosra veszélyes, hanem mindenkire, aki körülötte van. A passzív dohányzás, főleg ha rendszeres és tartós, igazoltan növeli a szív- és tüdőbetegségek, a stroke és számos más egészségügyi probléma kialakulásának a kockázata

Na de mi a helyzet az e-cigaretták gőzével?

Az igazság a gőzről: a gőz nem egyenlő a füsttel! Bizonyos anyagok mind kettőben jelen lehetnek, például a víz, a nikotin, az aromák  , a PG  és a VG. De ezzel véget is ért a hasonlóság. A vapelés során nem találkozunk a felsoroltakon kívül más adalékanyaggal, és ezen cuccok párává alakítása során nem képződnek újabb vegyületek sem!

A rettegett formaldehid (az analóg cigi egyik legkárosabb „hatóanyaga”) normál körülmények között e-cigarettázás közben elhanyagolható mennyiségben jöhet létre. Sőt, az átlag vaper 0, azaz nulla mértékben találkozhat vele. A félelmetes nehézfémek okozta kockázattól is nyugodtan aludhatunk. Fontos ,hogy egy Pl Elf Bar termék nem csak az aroma kikésérletézéséből áll vagy egy új forma új aksi, hanem megfelelően kell beépíteni , megtervezni ,legyártani a benne lévő kicsi alkatrészeket. Egyébként az Elf Bar termékek gyártója is mesh coilt használ.

Tegyük tisztába a dolgot: az analóg cigaretta által okozott passzív dohányzás egészségkárosító hatása az önmagában is füstöt okádó, „dohánynak nevezett ipari hulladékból” származik. Az e-cigaretta esetében ilyen egyszerűen NINCS!

Ahogy nincs órákig a levegőben keringő „méregfelhő” sem, ugyanis a dohányfüst aprócska részecskéivel szemben (amelyek valóban hosszú ideig szabadon lebegnek) a vape okozta pára „öklömnyi” darabjai szinte a kifújás után azonnal bomlani kezdenek.Illetve nézzük meg egy hagyományos e-cigaretta és egy Elf Bar füstjét, kb 80-90%-al kevesebb  gőzt bocsájt ki így szinte észrevehetetlen. Így csak nagy mennyiségben, szellőzés nélkül van esély arra, hogy némileg ronthassanak a levegő minőségén. Ugyan nikotint tartalmaz a kifújt gőz, de olyan elhanyagolható mértékben, ami nem jelent extra terhelést a szervezetünkre nézve.Persze vannak nikotin mentes termékek is,ezek is hamarosan elérhetőek lesznek a webshopunkban

Veszélyes a gőz vagy sem?

A fenti kérdésre a válasz egyértelműen az, hogy nem. Lehetnek fenntartásaink (sőt legyenek is), de az eddig közzétett tanulmányok (pl. Public Health England) eredményei szerint nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy az e-cigaretta használata során keletkező gőz bármilyen mértékben is káros lenne a környezetünkben élőkre.

És most is miért vagy még mindig kételkedő , hogy maradsz inkább a dohánynál amiről milliónyi tanulmány ,van ami bizonyítja mennyire káros mindenkire nézve. Ha 10 tanulmány vagy 100 lenne ( de egy sincs) , hogy káros az e cigaretta még úgy is tovább élnél 20 évvel ha elhagynád a valóban káros dohányzást.

Az e-cigaretták világát divat lett megbélyegezni, ám szerencsére egyre több kutatás támasztja alá, hogy a vapelés szinte semmilyen kockázattal sem jár. Ahogy Zacher Gábor mondta “ Az Elf Barral az a baj hogy jó” .Biztonságosabb, olcsóbb, egészségesebb és fenntarthatóbb, mint a dohányzás. Ha kicsit odafigyelünk, sokkal kevesebb hulladékot is termel, mint az analóg. Épp ezért írj e-mail címünkre : [email protected] , és visszavesszük kifogyott Elf Bar készülékeid (10 min) ha nem akarsz foglalkozni a megfelelő elhelyezésükkel, persze ezért ingyen terméket is adunk cserébe.

Persze, mindezek ellenére ne felejtsük el a „vapetikettet”: csak ott gőzöljünk, ahol ez engedélyezett, és csak úgy, hogy szenvedélyünkkel és persze a gőzfelhőinkkel ne zavarjunk másokat! Az utóbbi időben egyre többször lehet hallani hogy ah iskolában a diákok Elf Bart használnak akár a teremben. Persze ez nem szép dolog  és senkit nem bíztatunk e féle használatra de ha nem ez lenne akkor a sima cigarettával szennyeznék osztálytarásaikat vagy az iskola előtt dobálnák el a csikkeket a szünetben.

Csekkold a szekrényt, a fiókot, nehogy kifogyj a kedvenc ízű Elfedből! Ha hiányzik valami, vagy épp a tuti nyári ízeket keresed, nézz be a shopba!

Select your currency
HUF Magyar forint
EUR euró
Nincs termék a kosárban!
0