BLOG

DOHÁNYZÁS A LAKÁSBAN, E-CIGARETTA A LAKÁSBAN | KÖDÖS ÜGYEK

elfbarrendeleseu.com

jan 24, 2024

Aki valaha is dohányzott, tisztában van azzal, hogy a cigarettafüst milyen hatással van a közvetlen környezetünkre. És most nem a passzív dohányzásra gondolunk.

Ha zárt térben cigizünk, a füst eredménye a falakon, a bútorokon is látható. A sarkok, a plafon, a világos bútorok, a függöny, a lámpák sárgás-barnás árnyalatot kapnak, csíkossá, koszossá válnak. Ezt a cigarettafüstben található nikotin, kátrány, szén-monoxid, ólom, arzén és egyéb vegyületek fokozatos felhalmozódása okozza. Ráadásként ott a másik tényező, a dohányos otthon tipikus szaga, a maga fullasztó, áporodott levegőjével, amin a szellőztetés sem segít túl sokat.

Jogos a kérdés, ha átszokunk a vapelésre, ugyanezekkel tünetekkel fogunk találkozni a családi hajlékban? Hiszen látjuk, mennyi gőzt termelünk pillanatok alatt… Rögtön kezdhetünk is a jó hírrel: ésszel vapelve, NEM!

Cigiszag = E-cigiszag?

Régen én magam is dohányoztam a házban (hol nem?), de sokáig fogalmam sem volt arról, hogy cigiszagú a kecó. Hozzászoktam, hogy mindenem ugyanolyan ájert áraszt. Miután családilag toltuk az ipart, így nem csak az otthonunk volt közös, de a szagunk is.  Majd elkezdtem vapelni és néhány hónap alatt rájöttem, már akkor érzem egy dohányos jelenlétét, amikor belép a szobába. A korábban fel sem tűnő, szeretett „analóg illat” fanyarnak, áporodottnak, szúrósnak, szinte gyomorforgatóan kellemetlennek tűnt. Ellenben az e-cigivel… Először életem párja tette fel a kérdést, mitől van rágógumi szagod? Aztán a vendégeink jelezték, tudják mivel készültünk a fogadásukra, mert messziről érzik a készülő vaníliás süti aromáját. Persze volt sírás-rívás, amikor kiderült, lófütty lesz itt nem sütemény.

Az az igazság, hogy az e-cigarettánknak nincs „vapeszaga”! Kellemes illat marad utána zárt térben is, minden kellemetlen felhang nélkül. Nem javasoljuk aromalámpa vagy illatosító helyett, de a családi lak légkörét sem tesszük tönkre vele az tuti! Sőt!

Jöjjön az a bizonyos feketeleves…

Egy dolgot gyorsan észre fogunk venni a szobában történő vapelés során, az ablakok hajlamosak nagyon gyorsan zsírossá, foltossá válni. A jelenség télen még szembetűnőbb. Ugyan a cigaretta okozta lerakódástól lényegesen könnyebben tisztítható (eliquidünk eleve vízben oldódó) , de a lerakódás az lerakódás, bármi is legyen a felelős érte.

Az e-cigarettázás során nem égetünk el semmit sem, így az égéstermékektől, kátránytól…stb. nem kell tartanunk, azonban a gőzünk két fő összetevője a PG és VG sem párolog el maradéktalanul. Az aromák alapanyagai és a nikotin (a cigaretta füstjénél jóval kisebb, szinte észrevehetetlen mennyiségben) szintén megtalálható a ködfellegünkben. Miután az anyag nem vész el, csak átalakul, bizony amit kilélegzünk, az le is csapódik valahol. Bár a beltéri e-cigizés kevesebb veszélyt jelent falakra, függönyökre, bútorokra nézve, mint a cigarettafüst, mégis ragacsossá és porossá teheti azokat. Ami elég fájdalmassá tudja varázsolni takarítás egyébként szívderítő tevékenységét.

Néhány kis trükkel azonban javíthatunk a helyzeten! Meg nem szüntetjük a gondot, de lényegesen lelassítható a kellemetlen jelenség kialakulása és jelentősen csökkenthető a mértéke is. Ha rendszeresen a lakásban vapelünk, szellőztessük gyakran a helyiséget, hogy a pangó gőz ne tudjon a falakra, ablakokra és műszaki cikkekre tapadni. Olyan gőzfelhőt állítottunk elő, hogy rá tudunk feküdni? Akkor jöjjön a ventilátor vagy nyissunk több ablakot-ajtót, a huzat a legjobb barátunk ilyenkor. A levegőcsere egyébként sem árt. És ugyanez igaz az autónkra is. Amikor a járgányban e-cigizünk, akkor „Kocsiba be, ablakot le, könyököt ki, kettesbe be…”  Így nem kell hetente körömmel kaparni, sikálni a szélvédőt és a kényes belsőt.

Érdemes a hatalmas modokat szetteket kisebb gőzterhelést nyújtó elektromos cigarettákra cserélni amiknek nagyon csekély a gőzfelhőjük. Ilyen pl az általunk forgalmazott termék is, Az Elf Bar vagy Fume Bar. Kis gőz= kis gond, és márpedig ezeknek nagyon kicsi.

Alapvető szabály, amiről sokan elfeledkeznek: ne vapeljünk beltérben, ha nem dohányzókkal, gyerekekkel vagy háziállatokkal osztjuk meg a „légteret”. Bár kutatások bizonyítják, hogy az e-cigaretta használata során képződő gőz sokkal kevésbé ártalmas, mint a cigaretta füstje, még mindig tartalmaz egy kevés nikotint, amelyet a közelben tartózkodók belélegezhetnek.

Ma már nincs olyan otthon, ahol ne találnánk televíziót, laptopot, asztali számítógépet, monitort, hifit. Nem csak a vapelés vált az életünk szerve részéve, hanem a tech cuccok is. Aki látott már aktív dohányos lakásból származó műszaki cikkeket szétszerelve, nehezen felejti el a látványt. A lerakódott kátrány, nikotin, és ki tudja még mi horrorisztikus képet nyújtott a gépek belsejében.

Tehát lehet vapelni a lakásban? Persze, hogy lehet, de mint mindent, ezt is ésszel tegyük! Egy kis odafigyelés, alapos szellőztetés, és nem lesz semmi gondunk!

Az Elf Bar illetve ehez hasonló kicsi ,kevés gőzt kibocsájtó készülékek nagyon sokat segíthetnek ha kocsiban/szobában akarsz vapelni.

Select your currency
HUF Magyar forint
EUR euró
Nincs termék a kosárban!
0