BLOG

MILYEN DOHÁNYZÁSRÓL LESZOKTATÓ ESZKÖZÖK LÉTEZNEK? | KÖDÖS ÜGYEK

elfbarrendeleseu.com

jan 24, 2024

Valószínűleg minden dohányosnak mondta már legalább egyszer a párja, hogy bűzlik a dohánytól, ráadásul a szag a ruhába, az autóba vagy a lakásba is beissza magát. És persze fogorvosok az elszíneződött fogakat látva tutira felteszik a kérdést, hogy dohányzik-e a páciens, arról nem is szólva, hogy a pénztárcánkat is csak apasztja a rendszeres dohányzás.

No de miért lennénk bárminek a rabjai, ha egy dohányzásról leszoktató eszközzel búcsút is inthetünk a minden szempontból káros szenvedélynek? 

ELSŐ LÉPÉS: A DÖNTÉS

A legtöbb dohányos egyszer vagy akár többször is nekirugaszkodik a leszokásnak. Talán maga az elhatározás a legnehezebb: búcsút venni a munka közben kikapcsolódást jelentő néhány slukktól, elhagyni a cigit a reggeli kávé mellől, nemet mondani a kínálásra a baráti összeröffenésen. 

Hiába, a nikotin nagy úr. A szervezetünk hónapok vagy évek alatt észrevétlenül egyre jobban hozzászokik, sőt idővel még többet kívánunk belőle, ezért nehezebb nemet mondani rá. Azonban ha megtesszük az első, legfontosabb lépést, akkor már sokféle dohányzásról leszoktató eszköz, módszer segíthet végigmenni a rögös, visszalépésektől sem mentes úton.

UGYANAZ AZ ÉLMÉNY, NULLA KÁROS ANYAG – ELEKTROMOS CIGARETTA

Egy tanulmány szerint az elektromos cigaretta segíthet búcsút mondani a hagyományos verziónak, így az egyik leginkább hatékony dohányzásról leszoktató eszköznek számít. Maga a készülék praktikus, kis helyet foglal, nem szükséges hozzá tűz, egy méretes akkumulátornak köszönhetően egy töltéssel is sokáig működik.

Az elektromos cigarettákkal megkapjuk a megszokott dohányzás élményét, csak éppen nincs benne kátrány vagy káros kémiai vegyület, és nem keletkezik káros égéstermék. Ezért aztán az e-cigi a hagyományos dohányzáshoz képest már-már elenyészően veszélyes. Ha szeretnénk, kezdhetjük nikotinos verzióval, aztán szépen fokozatosan csökkenthetjük a nikotin mennyiségét a nulláig. 

A kőkemény elhatározással indulók a kezdetektől fogva viszont használhatnak nikotinmentes elektromos cigarettát, hiszen a füstölnivaló alapját jelentő nikotinmentes alapfolyadék abszolút nem ártalmas, ráadásul a gyümölcsös aromáknak hála kellemes ízekben élvezhetjük az e-cigit.

Az Egyesült Királyságban végzett felmérések bizonyítják, sokaknak az e-cigaretta lett a tuti dohányzásról leszoktató eszköz, mert a váltás után idővel felhagytak a cigarettázással.

CSAK A BŐRÖMÖN ÁT – A NIKOTINTAPASZ

Tipikus, könnyedén beszerezhető, megszokott dohányzásról leszoktató eszköznek számít a nikotintapasz, amelyet a bőrre kell ragasztani, és máris megkapjuk az annyira hiányzó nikotint. A tapaszok kényelmesek, többnyire észre sem vesszük a jelenlétüket, viszont érdemes nem belenyúlni az adagolásba, mert akkor könnyebben visszaeshetünk. 

MÉG A FESZKÓT IS LEVEZETHETJÜK – A NIKOTINOS RÁGÓGUMI

A nikotinos megoldások egy másik fajtája a rágógumi. Amikor megkívánjuk a cigarettát, teljesen befeszülünk a „szer” hiányától, viszont rágózva valamelyest levezetjük a stresszt, plusz a nikotinról sem maradunk le. Az íze persze kezdetben fura lehet, ráadásul ne felejtsük el idővel csökkenteni a rágó erősségét. Az orrspray a száj helyett az orr nyálkahártyáján keresztül hat, így a nikotin gyorsabban szívódik fel, mint például a tapaszból.

Létezik még nikotinos inhalátor, nikotintabletta vagy szopogatós cukorka és szájszalag, továbbá ismerünk egyéb nikotinmentes kezeléseket is. Bármelyiket is választod, a legfontosabb, hogy a csábítás ellenére is kitarts, hiszen az elhatározás életet menthet.

ELFBAR?

Sokszor írtunk róla , mos is csak néhány előnyét említeném meg. Semmi tudást/időt nem igényel, mindent tökéletesen kapsz meg ( minőségi aroma és porlasztó rendszer) kinézete egyszerű és rendkívűl stílusos készülékek nem úgy mint a nagy darab „rendes” e-cigik

Select your currency
HUF Magyar forint
EUR euró
Nincs termék a kosárban!
0