BLOG

7 LEGNAGYOBB MÉDIA HAZUGSÁG AZ E-CIGARETTÁRÓL | KÖDÖS ÜGYEK

elfbarrendeleseu.com

jan 24, 2024

1. Az e cigi ugyanolyan rossz, mint a cigaretta

Ez a legrosszabb mind közül. Csak Amerikában 36 millió dohányzó ember él, a világon ez a szám pedig már a milliárdos határt is elérte. Ezek az emberek nem érdemlik meg, hogy egy olyan termékről hazudjanak nekik, ami akár az életüket is megmentheti. A dohány égetése füstöt termel, amiben rengeteg rákkeltő vegyszer található, a szén-monoxidról nem is beszélve, ami legfőképp a szív-és érrendszeri betegségek fő okozója.

Igaz, azt nem mondhatjuk, hogy az e cigizés teljesen biztonságos, az viszont bátran kijelenthető, hogy az egészségügyi veszélyek terén az e cigaretta közel sem említhető egy lapon a dohányzással.

„A tudomány semmilyen téren nem vitatja azt a tényt, hogy az e cigarettázás sokkal biztonságosabb, mint a dohányzás” -írja Dr. Michael Siegel, a Bostoni Egyetem Közegészségügyi Tudományok Karának professzora, aki 25 éves tapasztalattal rendelkezik a dohányzással kapcsolatos ártalmak és az azok elleni harc terén.

2. A vízpára tele van formaldehiddel és más ijesztő kémiai szerrel

Mindnyájan belélegzünk és megeszünk különböző szereket minden nap, de a többségük nem gyakorol ránk különösebb hatást. Kétségtelen, hogy az e cigaretta által generált vízpárában sok ijesztőnek tűnő kémiai anyag van, de csak nagyon minimális koncentrációban vannak jelen. Minden, amit belélegzünk, megeszünk és megiszunk, tartalmaz kémiai szereket, amik fogyasztása nagyobb dózisokban válhat veszélyessé. Szerencsére ilyen mennyiségekben nem fogyasztjuk őket.

A Royal College of Physicians egyetért ezzel. Egy általuk végzett, e cigarettára kihelyezett tesztsorozat után arra jutottak, hogy az e cigi normál körülményekben való használata során a különböző belélegzett mérgező anyagok szintje jóval a veszélyt jelentő szint alatt van. Szerencsénkre tehát, a szervezetünk igazán szignifikáns, hosszú távú ártalma nagyon csekély.

3. Az e cigizés popcorn-tüdőhöz vezet

Némelyik e liquid diacetilt vagy acetylpropionylt is tartalmazhat. Ezek a vajaroma-összetevők arról voltak híresek, hogy egy úgynevezett popcorn-tüdő szindrómához (bronchiolitis obliterans) vezettek néhány aromagyártó cég munkásainál, már majdnem két évtizede.

Valójában soha sem diagnosztizáltak ilyen szindrómát egyetlen e cigaretta használónál sem. Továbbá, a dohányzóknál sem mutattak még ki ilyen szindrómára utaló betegséget – a cigaretták diacetil szintje egyébként 100 – 750-szerese az e cigaretták diacetil szintjének.

4. A nikotin ugyanolyan addiktív, mint a heroin

Ez az állítás sok mindentől függhet. Már eleve sokat vitatkoznak azon , hogy egyáltalán az „addiktív”-e az a szó, amely jellemezhet egy olyan szert, ami igazából nem okoz hosszútávú kárt a legtöbb embernek. Pontosabban a dohányzás maga az igazán addiktív. Amikor belélegezzük a füstöt, az rögtön nikotint bocsát ki a váráramba és az agyba, így keletkezik egy olyan érzés, amelyet az agyunk újra és újra át akar élni. A dohányfüst más összetevőket is tartalmaz, ilyen például az ammónia, amely folyamatosan készteti a dohányzót egy újabb cigaretta elszívására. Nyilvánvaló tehát, hogy nem csak a nikotin az az összetevő, ami a dohányzást igazán addiktívvá teszi.

A többi, nikotint tartalmazó termék viszont már nem biztos, hogy ugyan olyan addiktív mennyiségben juttatja majd el a nikotint a szervezetünkbe. Az olyan nikotint helyettesíteni próbáló termékek, mint a rágógumik és tapaszok néha bizony ugyanolyan függőséghez vezethetnek, mint a dohányzás. Nem lehet tehát azt állítani, hogy az e cigarettázás addiktívabb, mint bármelyik, fentebb említett termék.

5. A készülékek gyakran felrobbannak

A komoly egészségügyi problémák sikertelen bebizonyítása után az e cigaretta rosszakarói között egyre gyakrabban hangzik el a „robbanó készülékek” kifejezés. 

Igazság szerint nagyon kevés példa adódott eddig olyanra, hogy egy e cigi felrobbant volna. Többségük olyan felhasználói mellé nyúlás következménye volt, mint például az akkumulátor nem megfelelő kezelése. A legtöbb ilyen baleset elkerülhető lett volna, ha a felhasználó előtte egy kis leckét vett volna az elemek és az akkumulátor biztonságáról és nem a nadrágzsebben tartja az akkumulátort a kulcscsomóval együtt.

A cigaretta esetében tudhatjuk, hogy nem egyszer okoztak már hatalmas mennyiségű kárt, más esetekben halált is, gondoljunk az eldobott égő csikkre, ami erdőtüzet okozott, vagy az otthoni ágyban dohányzás, ami rengeteg esetben végződött tragikusan.

 6. Az e cigarettázás csak egy átjáró a cigarettázáshoz

Az az állítás, hogy az e cigi arra készteti majd a tinédzsereket, hogy cigarettázzanak, túl sokszor ismételt, és nem utolsó sorban semmivel nem alátámasztott. A tanulmányok, amik ezt állítják, sok esetben hamisak, vagy nincsenek jól megalapozva. A legtöbb esetben azonban elfeledkeznek egy jól ismert tulajdonságról, amit általános hajlamnak hívnak.

Az efféle hajlam szerint azok a tinik, akik kipróbálják az e cigit, hajlamosabbak kipróbálni, áttérni a dohányzásra, marihuánára vagy az alkoholizmusra.

„Ha az egész társadalmat vesszük figyelembe, úgy tűnik, hogy az e cigaretta sokkal inkább szolgál a cigarettáról való leszokás elősegítéséhez, mint a cigarettázásra való rászokáshoz.”- összegezi Clive Bates, az észszerű e cigaretta szabályozásért folyó küzdelem egyik legelismertebb szószólója, a dohányzással kapcsolatos ártalomcsökkentési stratégia szakértője. Igaza van. Az e cigaretta nem felelős az összes gyerekért, aki nem dohányzik, de egyáltalán nem okoz nagyobb arányú rászokást sem a cigarettára.

7. A különböző ízek használata egy marketing trükk, ami csak a gyerekeket csalogatja

Ezek a fajta ízek igazából csak olyan cégek által árusítottak, akik nem reklámozzák a termékeiket a nyilvánosságnak, ráadásul nem is kaphatók olyan helyen, ahol a 18 év alattiak (legálisan) megszerezhetnék. Ha egy kicsit utánanézünk, láthatjuk, hogy a legtöbb e cigit használó tinédzser a nikotinmentes liquideket preferálja. 

Most akkor fel lehet tenni a kérdést: Ki az a nagyon okos üzletember, aki nem reklámozott, non-addiktív termékek illegális eladásából építene ki egy üzletet, csak azért, hogy jobban koncentráljon a fiatalabb vásárlókra?

Egy kis érdekesség: A felnőttek épp ugyanúgy kedvelik az édes, gyümölcsös, desszert ízvilágot mint a gyerekek. Továbbá, az ex-dohányosok azt állítják, hogy pont ezek az ízek miatt tudnak effektíven eltérni a dohány jól megszokott ízvilágától. Nem ismerek olyan e cigist, aki nem szeretné a gyerekes ízeket. Olyan felnőttet sem ismerek – e cigis vagy nem -, aki ne szeretné az édességeket, a gyümölcsöket, vagy a süteményeket.

Select your currency
HUF Magyar forint
EUR euró
Have no product in the cart!
0